ENS QUEDEM A CASA!

Aquests dies estan plens d’emocions per tota la família i sobretot pels més petits de la casa. Segurament s’alegrin de poder estar a casa jugant tot el dia, però per davant tenim un munt de dies que caldrà buscar noves coses a fer per no caure en l’avorriment.

I primer de tot, que millor que aprendre sobre el virus que ens fa quedar-nos a casa aquests dies? L’Info-K ens ho explica de la forma més clara possible!

Un cop tenim clar el perquè estem a casa confinats, és hora de passar mans a l’obra i veure el munt d’opcions que tenim per passar aquests dies. Podeu compartir-nos tot allò que feu en família etiquetant-nos al Facebook de l’Esplai!

Algunes propostes:

⮕ Escoltar música i la cançó del 35è! Aprofitem aquests dies casolans perquè els nens i nenes gaudeixin de la música. Escoltem música de tota mena, cantem junts, toquem instruments improvisats, fem lloc al menjador de casa per poder ballar… Als infants els encanta compartir estones de ball i expressió corporal amb els adults, i hem de tenir en compte que al llarg del dia haurem d’anar combinant estones d’activitats més mogudes i físicament intenses amb estones més tranquil·les. El ball i la música són una bona oportunitat! Ja podeu trobar a diverses plataformes la cançó del 35è! És un bon moment per aprendre-la, cantar-la, tocar-la i per inventar una coreografia de la tornada!

⮕ Fer castells i grans fortificacions: Qui no ha somiat de petit amb una cabana? Els podem ajudar a construir-les i després deixar-los jugar amb calma i deixar volar la imaginació, o si són força autònoms/es els hi preparem el material i ells mateixos poden construir-la! Podem fer servir sofàs, cadires, taules, mantes, llits, llençols, caixes de cartró… les possibilitats són infinites i el joc i la diversió també!

⮕ Llegir contes, llibres o còmics en família: Traiem la pols a la biblioteca de casa i afavorim la lectura de contes il·lustrats, còmics o llibres. Si els que tenim a casa ja els hem llegit moltes vegades en podem buscar a l’ebiblio en format digital, o comprar-ne algun per internet en format en línia.

Resultat d'imatges per a "libros"

⮕ Jugar a cartes o jocs de taula: Els jocs de taula són molt interessants per aprofundir en diverses habilitats i capacitats. Us recomanem especialment els jocs de taula cooperatius perquè proposen un repte col·lectiu i afavoreixen el joc sense competitivitat. Traiem-li la pols també als jocs de taula!

Resultat d'imatges per a

⮕ Jocs moguts: Jugar a fet i amagar per tots els racons de la casa, al joc de les pel·lícules, a amagar objectes o joguines per la casa i jugar al “fred o calent”, fer curses de cucs amb la panxa a terra pel passadís, el pica paret, el twister, … Tenim mil opcions de jocs més moguts que també podem fer a casa. És important no estar tot el dia amb el cul a la cadira!

Resultat d'imatges per a

⮕ Improvisar unes obres de teatre al menjador de casa: Podem muntar un escenari improvisat, penjar una cortina i que els infants facin obres de teatre i desenvolupin les seves capacitats escèniques. També podem muntar un teatre de titelles i fabricar titelles de dit i que ells i elles s’inventin les històries. Els nens i nenes més grans poden preparar un bon guió, el material per a la decoració, el vestuari, el maquillatge, la música, etc… Una altra opció és fer teatre amb ombres xineses, primer haurem de retallar les formes a les cartolines i endavant amb la creativitat per inventar una bona obra! Aquí teniu algunes idees!

Resultat d'imatges per a

⮕ Fer alguna recepta de cuina: Cuinar en família és molt divertit i enriquidor; estimula els aprenentatges i la convivència. Si podem, aprofitem aquests dies per fer tota mena de receptes amb els nens i nenes: amanides, macedònies, galetes, pastissos, etc. I a partir de 8-10 anys poden començar a cuinar sols receptes senzilles. Aquests dies que els nens i nenes passaran moltes hores a casa poden ser ells els xefs de la família, no? A partir de la cuina i de les receptes els infants poden entrenar la creativitat i moltes capacitats i habilitats com la lectura, l’escriptura, les matemàtiques, els volums, els pesos, la psicomotricitat fina,… podem entrenar-nos en tècniques de cuina casolana, en fer iogurts, amassar pa…

Resultat d'imatges per a

⮕ Ensenyar i practicar amb tota la família les danses de l’esplai: Són moltes les danses que ens acompanyen en el dia a dia de l’Esplai. Aprofitem per practicar-les i ensenyar-les a tota la família!

31118707537_289b33f34a_o

⮕ Rentar el foulard: Diu la llegenda que hi ha foulards de nens i nenes de l’esplai que no es netegen des de 1984… Potser no fa tant de temps, però seria un bon moment per fer-li una rentada!

Resultat d'imatges per a "sheldon peste"

⮕ Tenyir samarretes: Són moltes les formes amb les que tenyir una samarreta. Si no disposeu de pintures especials, també es poden fer amb tints naturals que potser teniu per casa! Proveu i experimenteu!

manualidades_de_verano_camiseta_hippie_tenida_con_colores_en_espiral

⮕ Agafar responsabilitats en les tasques de la llar: Aquests dies a casa també poden ser una bona oportunitat per consolidar hàbits o implicar els infants en els aspectes de la vida quotidiana i les tasques domèstiques. A part de la cuina hi ha moltes altres tasques a fer que els poden fer sentir molt útils i responsables. De la mateixa manera que a les colònies i campaments dediquem un temps al que anomenem “serveis”, a casa també podem establir uns criteris de qui es fa responsable de cada tasca. En funció de l’edat que tinguin es poden responsabilitzar de: parar i desparar taula, posar el rentaplats, rentar els plats manualment, posar la rentadora, estendre la roba, escombrar, fregar, netejar els vidres, treure la pols, guardar la roba als armaris…

IMG_20190724_102625

⮕ Proposar un repte cada dia: Podem proposar un repte diari, i fins i tot plantejar-lo com a calendari de sorpreses en què cada matí descobrim el repte. Alguns dels reptes podrien ser (segons l’edat):

  • Fer alguna de les activitats esmentades anteriorment
  • Preparar un regal casolà pels avis i àvies o altres familiars
  • Fer una torre ben alta amb totes les peces de construcció que tinguem per la casa fins aconseguir tocar el sostre
  • Fer una fila a terra de mitjons encadenats. Quants metres farà de llarg?
  • Inventar-se una cançó amb lletra divertida que parli de la nostra família
  • Endreçar les joguines i triar les que no fem servir per donar-les.
  • Contar quants objectes de color blau hi ha en tota la casa
  • El que se us ocorri!

Resultat d'imatges per a

⮕ Fer ioga, meditació i relaxació: La pràctica del ioga té molts beneficis per als infants: millora la concentració, l’aprenentatge, l’atenció, l’autoconeixement, el control de la respiració, la relaxació, l’equilibri, etc. Durant aquests dies hi pot haver estones on els nens i nenes puguin practicar ioga o meditació. Només cal una estora i roba còmode!

Resultat d'imatges per a

⮕ El bagul de les disfresses: Alhora que fem una obra de teatre, podem organitzar una caixa, bagul o armari amb disfresses de tots els tipus i mides perquè puguin experimentar. Podem afegir roba i complements d’adults: als infants els encanta que la roba els vagi gran! Barrets, gorres, mocadors, cinturons, collarets, sabates, teles de diferents mides i colors,… tot s’hi val! Imaginació al poder!

Resultat d'imatges per a

⮕ Fer creacions amb material reciclat: Podem fer servir tota mena de materials reciclats; capses de cartró de totes mides, paper de diari, tetrabrics ben nets, ampolles, taps de plàstic, etc. per construir objectes, joguines o invents. Per exemple; fabricar un vaixell, un castell, una granja, una cabana, una torre, un capgròs, una màscara, un cotxe, un coet, boles de malabars,… fem servir la imaginació i a partir dels materials reciclats i una mica de pintura i pega podrem crear fins a l’infinit! Algunes idees…

Resultat d'imatges per a

⮕ Fer experiments científics: Els infants poden practicar invents científics a casa sota la vigilància dels adults. A partir d’experiències més o menys senzilles, adaptades a l’edat dels infants, poden descobrir i practicar principis bàsics de la química, la física, la biologia, la geologia, les matemàtiques,… no heu provat mai de fer un volcà amb vinagre i sosa? O experimentar amb el so fent un telèfon de pot de iogurt? O plantar llegums en cotó humit perquè germinin? Us recomanem especialment:

Resultat d'imatges per a

⮕ Comunicar-nos amb els amics, amigues i familiars: Hem de tenir present que per als nostres fills i filles les amistats i la família són molt importants. El fet que l’escola estigui tancada i que es limitin les activitats col·lectives durant uns dies pot fer que els infants se sentin més sols. Podem aprofitar els contactes de whatsapp amb les altres famílies per intercanviar vídeos, àudios i imatges de les activitats que fem. Segur que podem compartir idees i afavorir els vincles d’amistat. Podem practicar les vídeoconferències mitjançant diferents plataformes i a 3 o 4 bandes per anar afavorint les competències digitals i comunicatives.

Resultat d'imatges per a

⮕ Mirem o fem àlbums de fotos: Pot ser un bon repàs per repassar les fotografies de les vacances familiars, però també podem encarregar que preparin aquells àlbums de fotos que fa temps que volem fer i mai trobem el moment,… que seleccionin les imatges, les imprimeixin, les enganxin en una llibreta, que facin comentaris… o sinó en format digital. Amb els més petits i petites podem preparar de manera casolana jocs de taula tipus memory amb les fotos de la família o els amics propers!

...mit ganz viel Herz 💕 on Instagram: “2019 hat uns schon so viele Fotomomente geliefert. 🥰 Und damit diese nicht ungesehen auf dem Handy versauern, haben wir unsere…”


Ja veieu que són moltes les opcions per omplir les estones que tindrem a casa. No cal fer-les totes en un dia! Pensem que això segurament vagi per llarg, i és bo anar tenint noves coses a fer dia a dia i, sobretot, mai perdre la imaginació!

Recordeu enviar-nos els tallers, danses i activitats que feu aquests dies en família mitjançant el Facebook de l’Esplai, i si en rebem unes quantes, farem un sorteig de marxandatge de l’Esplai!

Recordeu que quedar-se a casa és cuidar-nos col·lectivament, us enviem l’abraçada més gran que us hagin fet mai, família!


Fonts i altres propostes:

Il·lustració de portada de Joan Turu

 

One thought on “ENS QUEDEM A CASA!

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.