MANIFEST DIA INTERNACIONAL DE LES DONES 2021

Podeu veure el manifest en vídeo al final del comunicat.

Avui us parlem les monitores de l’esplai. Som l’Aina, l’Helena, la Núria, la Mariona, la Sara, la Laia, l’Ester, la Marta, la Sarita, l’Aida, la Martina, la Meritxell i l’Anna. Us parlem per nosaltres i per les nenes de l’Esplai, per les mares, les germanes i les àvies; les ex-monitores i per totes aquelles que sentiu l’Esplai dins vostre, us parlem des d’on som i des d’allò que volem ser. Perquè avui és el Dia Internacional de les Dones.

L’actual crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha fet encara més visible la precarització de les dones, especialment en el cas de les migrants, i ha agreujat les situacions de violència de gènere, de feminicidis, de desnonaments i acomiadaments.

Aquests són només alguns dels motius que creen la necessitat de generar polítiques feministes que posin la vida al centre, però també d’un model educacional que alimenti la reflexió i l’esperit crític davant les situacions masclistes, racistes, homòfobes i xenòfobes.

Avui les monitores fem vaga per les nenes, que creixen en un món masclista i patriarcal i que a l’escola es troben amb inèrcies i dinàmiques que perpetuen aquesta cultura a través del joc als patis, en la recomanació d’itineraris escolars, en els models d’artistes, científics, filòsofs que aprenen, en la història que se’ls explica i, sobretot, en la que no se’ls explica.

Fem vaga per reivindicar una societat en què els homes revisin les seves masculinitats i, col·lectivament, deconstrueixin els rols de poder que tradicionalment els han estat atorgats.

Fem vaga pels nens, que al llarg de la seva escolarització veuen com han de renunciar a les emocions i a la cura per submergir-se en els mandats de la masculinitat acceptada i perpetuada que la societat patriarcal ha imposat al llarg dels anys.

Fem vaga per la canalla que no entra dins les normes del sexe biològic i pateix intersexfòbia, que viu en el secret i en la vergonya durant anys, sense el dret a la seva integritat corporal, a la seva educació i a la seva seguretat.

Fem vaga pels infants que no encaixen en els mandats de gènere binaris i pateix dia rere dia transfòbia, la incomprensió del seu entorn, la discriminació social i tota mena de violències.

Perquè en una societat masclista, patriarcal i heterosexista, nosaltres volem una educació que ens ajudi a redefinir les nostres identitats, desmuntar els estereotips i les jerarquies, i erradicar les violències de gènere. I el que ens trobem són uns governs i unes polítiques educatives que no tenen com a eix central i transversal la perspectiva de gènere en l’educació.

No tenim un treball global amb el cos que abordi tota la seva complexitat, des de l’autoconeixement fins a les violències; no tenim educació afectivo-sexual al llarg de tota l’etapa educativa; no tenim anàlisi, crítica i subversió dels estereotips de gènere, ni un model educatiu que ressituï les dones enlloc de la història, la ciència, la filosofia, la cura, la revolució i la transformació social que els correspon.

Nosaltres fem vaga per fer trontollar els ciments d’una societat individualista, autoritària, classista i masclista, per recuperar la col·lectivitat i la mirada cooperativa, interseccional i comunitària, basada en l’empatia i la sororitat.

Continuarem educant per aconseguir una societat totalment inclusiva per a les dones, lesbianes i transgèneres, una societat on no hi tinguin cabuda les discriminacions masclistes, racistes, capacitistes i lgtbifòbiques. Una societat on hi tinguem cabuda totes.

Seguirem educant per fer-nos visibles, des de les nostres diversitats, per ser les referents de les nenes del futur. Perquè ens hi va la vida, avui i sempre:

VISCA LA LLUITA FEMINISTA!

 

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.