La llegenda de l’illa de Catan

Coneixeu la llegenda de l’illa Momo? Si no l’heu llegida, us la recomano, és la primera llegenda de la Reina Guàriön publicada en aquest bloc, a la categoria de Contes i llegendes. És també la més breu i potser la que donarà més suc, ja veureu…

Doncs resulta que jo conec la llegenda de l’illa de Catan, una altra illa peculiar. I diu així:

L’illa de Catan

Hi havia una vegada una illa que estava molt orgullosa de la fertilitat de les seves terres. I no és que fos una creguda, si no que realment albergava gran varietat de camps verds de pastura, terres de conreu, boscos, grans muntanyes rocoses, camins, canteres d’argila, rius, llacs i fins i tot un desert. També estava molt orgullosa del seu desert, únic i petit, totalment infèrtil, però alhora ben bonic i especial. A la seva illa hi havia de tot, perquè no també un desert?

CLIQUEU AQUÍ PER CONTINUAR AMB LA LLEGENDA


Doncs bé, aquesta llegenda va motivar un joc en el seu dia: Els colonitzadors de Camp Llong. Els que vau anar de campaments al pla de Campllong l’estiu passat (a Meranges) potser el recordareu, es tracta d’una gran gimcana conjunta. Aquí us deixem, en exclusiva, el joc d’Els Colonitzadors de Camp Llong, on a més de les regles del joc, hi trobareu tot el material necessari perquè vosaltres mateixos us pugueu muntar el joc.

Si bé és cert que per la gimcana farien falta uns 48 jugadors/es aproximadament i 6/7 monitors/es, sempre us quedarà el joc de taula tradicional, que en aquest país es coneix com el “Colonos de Catan”. El seu nom original és “Settlers of Catan“, és un joc alemany conegut arreu del món per l’èxit que sempre ha tingut. Si voleu més informació sobre aquest joc de taula, podeu anar al web de l’empresa distribuïdora aquí a Espanya, Devir, o bé informar-vos-en, amb més detall encara, a la Wikipedia. L’afició que ha generat aquest senzill joc no té mesura, i se n’han realitzat infinites expansions/variacions/ampliacions.

Catan: L'expansió del Monstre Sauren

Aquí, us oferim una expansió inèdita, i en aquest cas, del tot gratuïta. Vaja, que aquí us expliquem una altra manera de jugar, segons la versió del Monstre Sauren. Ara, com passa amb les expansions cal tenir el joc original.

Primer us enllacem les regles bàsiques del joc original, i les instruccions completes.  Per aquells que ja tingueu per la ma les regles del joc, aquí van les 4 variacions introduïdes pel Monstre Sauren:

Catan: Monstre Sauren en uns prats de pastura d'un poblat

1) No hi ha lladres. Agafeu una figureta que us agradi, d’un mida compatible amb les del joc, que farà de Monstre Sauren. Col·loqueu-la a l’inici del joc damunt el desert.

2) Quan surt el 7: el jugador que l’ha llançat pot moure en Sauren i col·locar-lo on vulgui. Si algun jugador té més de 7 cartes se n’ha de desfer de la meitat, arrodonint a la baixa, com sempre. Un cop s’ha col·locat el Monstre Sauren damunt un camp de matèria primera, el jugador afortunat que ha tret el 7 agafa de la pila una carta de la matèria primera, com la que ara custodia el Monstre Sauren.

3) Quan el Monstre Sauren es troba sobre un camp de matèria primera, aquell camp produeix més del normal. Els jugadors que tinguin pobles o ciutats al voltant d’aquell camp recolliran una carta de matèria extra.

4) La carta de cavaller, és clar, ja no serveix per robar sinó per invocar al Monstre Sauren, perquè augmenti la producció, allà on vulguem i adquirir ja d’entrada una carta de màteria extra.

Catan: foto de grup dels candidats a Monstre Sauren

El funcionament del joc és el mateix, la partida finalitza quan un jugador obté 10 punts. Continua sent una avantatge treure un 7 o jugar una carta de cavaller. Jugueu i vosaltres mateixos comprovareu que el joc és igual de divertit. Així tan sols es treu cert protagonisme a la malícia de robar i amargar la resta, que tot sovint genera més ràbia que diversió. El joc continua sent competitiu i no cooperatiu, però promou més el fair play que no pas la versió original, que sembla que per passar-ho bé, hagi de ser necessari anar a xinxar la resta de jugadors. Aquest és un gran joc i això no li fa falta.

Un dia us parlarem d’un joc de taula d’El senyor dels anells, que és 100% cooperatiu i que és un joc extraordinari, del qual també se n’han fet més de 3 i de 4 expansions. Una meravella del matemàtic Reiner Knizia. És el que comporta lluitar contra Sauron, que cal unir totes les forces possibles!!!

2 thoughts on “La llegenda de l’illa de Catan

 1. Mag Fistandàntilus ha dit:

  Val a dir que hi ha variants d’aquesta versió.

  Per exemple, la regla de la carta monopoli pot conservar-se l’original, agraïnt a la resta de pobles la seva feina i gratitud -jeje!-, o bé tirar un dau de 6 i agafar les cartes de la pila.

  El mateix passa quan surt el 7 i un jugador/a té més de 7 cartes: es poden descartar com sempre, o bé repartir-les entre els altres.

  Només cal posar-se d’acord abans de començar. I no cal dir que la versió original també és força vàlida, sobretot per aquells/es que tenen dominades les seves emocions i saben jugar i passar-ho bé fins i tot quan hi ha èpoques de sequia i robatoris.

  M'agrada

Deixa un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.